Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

Vermoeide ogen staan ook wel bekend als Asthenoptie, dit is een verzamelnaam die vaak gebruikt wordt voor meerdere oogproblemen. Deze hebben allemaal te maken met het gevolg van gespannen ogen. Een gevoel dat op kan treden tijdens het lezen van een boek of het te lang staren naar een (computer) beeldscherm. Men spreek vaak over Asthenoptie wanneer ze vermoeide ogen hebben.

Vermoeide ogen kunnen dus veroorzaakt worden wanneer je teveel inspanning van de ogen vraagt. Dit gevoel wordt veelal als irritant ervaren. De klachten bij dit oogprobleem verdwijnen meestal vanzelf wanneer je de ogen genoeg rust geeft. Vermoeide ogen vormen over het algemeen geen vervelende aandoening, maar het kan zijn dat je last hebt van een onderliggend probleem. Je kunt bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen als je last hebt van vermoeide ogen en de ogen geen rust gunt. Je hebt dan moeite om je te concentreren en gaat vaak met de ogen knipperen. In dit artikel over vermoeide ogen bespreken we de meest voorkomende symptomen en hoe je vermoeide ogen het beste kunt behandelen.

De symptomen van vermoeide ogen

Er zijn tal van mogelijke symptomen te benoemen die vermoeide ogen veroorzaken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden:

 • Vermoeidheid
 • Pijn rondom de ogen en oogleden
 • Wazig zien
 • Hoofdpijn
 • Waterige ogen
 • Droge ogen
 • Fotofobie
 • Dubbel zien

Wanneer je voor langere tijd naar een (computer) beeldscherm staart kun je ook vermoeide ogen ervaren. Denk hierbij aan het lastig af te kunnen wisselen tussen het scherm en een papier op het bureau. Een ander veel voorkomend probleem bij vermoeide ogen is het wegkijken van het scherm naar een andere plek in de ruimte, het kan dan lijken alsof het beeld even blijft hangen.

Wat veroorzaakt vermoeide ogen?

Vermoeide ogen worden over het algemeen veroorzaakt door het overmatig gebruik van de computer en bij het te lang lezen van een boek. Het kan ook veroorzaakt worden wanneer je een tekort hebt aan licht tijdens het gebruik van het scherm of boek. Mogelijke oorzaken van vermoeide ogen zijn:

 • Computer beeldscherm (Computer Vision Syndrome)
 • Onderliggend probleem
 • Last van hoofdpijn
 • Niet vaak genoeg knipperen met de ogen
 • Te weinig licht

Hoe behandel je vermoeide ogen?

Voor het behandelen van vermoeide ogen zijn er tal van mogelijkheden om de klachten te verminderen. Het eerste wat je kunt doen is de tijd die je voor een (computer) beeldscherm doorbrengt verkorten en in een omgeving te zitten waar voldoende licht aanwezig is. Hierdoor verklein je de kans op vermoeide ogen aanzienlijk. Daarbij verklein je de kans op neven-klachten zoals hoofdpijn of oogpijn. Wanneer je bijvoorbeeld werkzaam bent in een droge omgeving (bijvoorbeeld een plek met climate control or airconditioning) zou een luchtbevochtiger helpen om de klachten te verminderen. Zit je de hele dag voor een beeldscherm kun je vaker een pauze nemen.

Onderliggende oorzaken van vermoeide ogen

Het kan zijn dat je last hebt van een onderliggend probleem. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een verminderd zicht. In dat geval kun je het beste een oogmeting (een test voor de ogen) uit laten voeren bij een opticien of optometrist. Hij of zij kan daarna eventuele opties bespreken als er een onderliggend probleem vastgesteld is. Een bril of lenzen kan dan de uitkomst zijn. Zeker wanneer je ouder bent is het belangrijk om de ogen vaker te laten controleren.

Voorkom vermoeide ogen

Wanneer het mogelijk is om vaker een pauze in te lassen is dit het eerste dat je kunt proberen om de klachten te verminderen. Ga uit van ongeveer 5 minuten per uur. Dit zou de oplossing kunnen zijn, of het helpt de klachten te verminderen. De ogen enkele minuten geheel sluiten kan ook helpen. Als je regelmatig ‘oog oefeningen’ doet kunnen de klachten ook verminderen. Zo train je als het ware de ogen. Kijk bijvoorbeeld naar iets dat dichtbij is, en dan naar een object in de verte, en weer terug. Probeer tevens iets vaker met de ogen te knipperen, door het knipperen van de ogen wordt het traanvocht aangevuld.

Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3aaa8":{"name":"Main accent","parent":-1},"c656f":{"name":"Accent Light","parent":"3aaa8","lock":{"lightness":1,"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"3aaa8":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"c656f":{"val":"rgb(241, 245, 248)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"l":0.96,"s":0.33}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3aaa8":{"val":"rgb(47, 138, 229)","hsl":{"h":210,"s":0.77,"l":0.54,"a":1}},"c656f":{"val":"rgb(243, 246, 249)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"s":0.33,"l":0.96,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-color-0)","hsl":{"h":134,"s":0.99,"l":0.01,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Klik hier om het boek gratis te downloaden
>