Allesoverbrillen.nl

Een zorgverzekering met of zonder brilvergoeding?

Bij het samenstellen van het pakket voor de zorgverzekering kunt u uit meerdere mogelijkheden kiezen. Zo kunt u een basisverzekering afsluiten met daarbij een aanvullende verzekering. U bent als Nederlander verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Dat geldt niet voor een aanvullende verzekering. De dekking van een basisverzekering is bij alle verzekeraars gelijk.

Dat geldt voor de kosten van een huisarts, maar ook voor de ziekenhuiskosten en medicijnen. Als u graag een vergoeding voor een bril wilt krijgen, moet u een aanvullende verzekering afsluiten. U moet zich echter wel realiseren dat het in veel gevallen onzinnig is om een zorgverzekering af te sluiten met een aanvullende verzekering voor een bril vergoeding.

Wat wordt er door een verzekeraar vergoed voor lenzen of brillen?

Een vergoeding voor brillen of lenzen kan een zorgverzekering onnodig duur maken. De premie die u voor de aanvullende verzekering moet betalen, is meer dan het bedrag dat je voor de bril moet betalen aan de opticien. Wanneer u een ruime vergoeding voor de aanschaf van een nieuwe bril wilt hebben, moet u een dure aanvullende verzekering af moeten sluiten. De meerkosten aan premie per jaar zal de hoger zijn dan de vergoeding die u voor een nieuwe bril krijgt. Er zijn verzekeraars die met bepaalde opticiens afspraken hebben gemaakt. U bent dan verplicht om daar uw bril aan te schaffen, als u in aanmerking wilt komen voor een vergoeding. Het is ook mogelijk dat u alleen maar mag kiezen uit een beperkt assortiment. Wat u vergoed krijgt, is sterk afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Er zijn er die voor een bril een vergoeding geven van € 100 per drie jaar, maar er zijn er ook die tot wel € 300 per jaar vergoeden. Hoe meer u vergoed krijgt, hoe meer premie u moet betalen. U zult begrijpen dat alles voor wat betreft de vergoeding van een bril of lenzen onoverzichtelijk is.

Dekking van een bril of lenzen

Er zijn verzekeraars die wel de glazen vergoeden, maar niet het montuur. U moet voor de vergoeding een complete bril aanschaffen. Los valt het montuur niet onder de dekking van de aanvullende verzekering. Wanneer u lenzen aanschaft worden die ook vergoed uit het aanvullende pakket, maar de lenzenvloeistof niet. Aanmeet- en controlekosten vallen ook buiten de dekking.

Het is niet mogelijk om alleen een aanvullende dekking voor uw bril te kiezen. Verzekeraars verwerken brildekking altijd in een groter aanvullend pakket. U kunt daarbij denken aan alternatieve geneeswijzen of fysiotherapie. Kijk daarom goed na waarom u de aanvullende verzekering wilt afsluiten. Is alleen de bril voor u belangrijk, dan is het niet verstandig om puur alleen voor uw bril of lenzen een dure aanvullende verzekering af te sluiten. U kunt dan beter zelf voor een bril gaan sparen. Dat bent u goedkoper uit dan dat u maandelijks de premie voor de aanvullende verzekering moet betalen. Bekijk bijvoorbeeld eens de onafhankelijke vergelijker.