Beschermt een dure zonnebril beter dan eentje van vijf euro?


Schijnt de zon? Vergeet dan niet om naast je leren schoudertas een zonnebril te dragen als je naar buiten gaat. Qua bescherming is een designerzonnebril van tweehonderd euro vast beter dan een goedkoop brilletje van vijf euro bij de Hema zou je verwachten. Toch is dat niet zo.

UV-straling

Een zonnebril beschermt je ogen tegen ultraviolette straling (UV).  Draag je wel de juiste rugzak, maar de verkeerde zonnebril dan kan het hoornvlies van je oog en de ooglens beschadigen. Die effecten merk je pas na een hele lange periode. Op latere leeftijd krijg je last van je ogen. Je hebt bijvoorbeeld door blootstelling aan UV een grotere kans om later een staaroperatie te moeten ondergaan of slechtziend te worden.

CE-keurmerk

Wanneer zie je dan dat je een goede zonnebril te pakken hebt? Dat kan je checken door te kijken of er een CE-keurmerk van 3 of 4 op de bril staat. Deze vind je vaak terug op het pootje van de bril. Staat dit logo er niet op dan houden de glazen wel zonlicht tegen, maar niet de UV-stralen en daardoor kunnen je ogen dus beschadigd raken. Ook kan je kijken of er een sticker op de zonnebril staat. Staat daar 100% UV op dan betekent dat dat de bril volledige bescherming biedt.

Houdbaarheid

Goedkoop of duur maakt niet uit. Het belangrijkste is het keurmerk. Vergeet niet dat de bril perfect moet aansluiten op je gezicht. Een heuptasje moet lekker zitten, maar een zonnebril eveneens. Zit er teveel ruimte tussen dan komt het licht er alsnog doorheen. Is er dan helemaal geen verschil in dure of goedkope brillen? Dat wel. Een goedkopere versie beschermt over het algemeen minder lang tegen UV-stralen. Na een jaar moet je de bril weggooien. Een duurdere bril kan langer mee. Eigenlijk is het beter om meerdere brillen te hebben, want hoe vaker de glazen zonlicht krijgen te verduren hoe sneller ze de houdbaarheid verliezen.

Opticien

Wil je echt zekerheid dan kun je het beste je bril laten controleren bij een opticien. Helaas leven we in een wereld waar veel gefraudeerd wordt en dat gebeurt ook bij de keurmerken. Soms staat er een logo in een bril gegraveerd die helemaal niet bestaat, maar waardoor mensen denken dat ze een goede bril kopen, terwijl dat niet zo is.