Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

oogpijn

Oogpijn is per definitie een zeer vervelend gevoel en wordt vaak omschreven als een kloppende en stekende pijn alsof er iets in je oog zit. Bijna iedereen is geneigd om snel medische hulp in te schakelen als er sprake is van oogpijn, heel begrijpelijk natuurlijk.

Er zijn twee vormen van oogpijn, orbitale pijn en oculaire pijn. Oogpijn is op meerdere manieren te interpreteren. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat er iets in je oog zit, rond de ogen zit of achter de ogen.

Mogelijke oorzaken van oogpijn

Zoals hierboven in dit artikel al ter sprake kwam zijn er twee soorten van oogpijn, oculaire en orbitale oogpijn. Er kunnen allerlei mogelijke oorzaken zijn waarom iemand pijn ervaart in de ogen. De meeste van deze mogelijke oorzaken moeten helaas wel behandeld worden door een huisarts of specialist. Oogpijn die van buiten naar binnen komt (oculair) kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld:

 • Pink Eye
  De meest voorkomende oogaandoening is de “pink eye”. Het kan bacteriële, allergische of een chemische oorzaak hebben. De pijn die iemand met deze oogproblemen ervaart is over het algemeen mild.
 • Blefaritis
  Dit is de olie klier die is aangesloten om de randen van je oogleden. Wanneer deze klieren ontstoken raken dan gaat dit meestal gepaard met pijn rondom de oogleden.
 • Styes
  Dit wordt ook wel chalazion genoemd en het veroorzaakt pijn aan je ogen door irritatie. Binnen de oogleden wordt er een brok gevormd die als pijnlijk wordt ervaren.
 • Schaafwond aan het hoornvlies
  Dit is een veelvoorkomend oogprobleem en heeft als gevolg pijnlijke ogen. Naast pijn is jeuk in de ogen een groter effect, alsof er iets in je oog zit.
 • Chemische brandwond
  Door blootstelling aan chemicaliën of flitsend (disco) licht kan er pijn in het oog optreden, zeker als je hier gevoelig voor bent.

Orbitale pijn in de ogen wordt veelal veroorzaakt door een ziekte en wordt vaak beschreven als een pijn achter het oog met vaak een dof gevoel. Een aantal ziekten die deze orbitale pijn veroorzaken zijn:

 • Migraine
  Een veel voorkomende vorm van hoofdpijn die zere en pijnlijke ogen als gevolg kan hebben.
 • Glaucoom
  Over het algemeen is glaucoom pijnloos, maar het is goed mogelijk dat er zich druk achter het oog ophoopt waardoor er pijn kan ontstaan. Wanneer dit het geval is dan is het raadzaam om snel medische hulp te zoeken.
 • Iritis
  Het gekleurde deel van onze ogen is de iris, deze kan ontstoken raken en heeft als gevolg een diepe pijn binnen het oog.

Behandeling van oogpijn

Wanneer je last hebt van pijn aan de ogen dan is het sterk aan te raden om medische hulp te zoeken. Ook wanneer je denkt te weten wat de pijn veroorzaakt! Je kunt tot die tijd het beste de ogen bedekken met een washandje met lauw warm water, of oogdruppels.

Probeer in ieder geval te voorkomen dat de ogen geïrriteerd raken door bijvoorbeeld in de ogen te wrijven of de ogen aan te raken. Dit zal de situatie niet verbeteren, maar zal het alleen maar erger maken. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat je de ogen verder beschadigt wanneer je in de ogen gaat wrijven.

Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3aaa8":{"name":"Main accent","parent":-1},"c656f":{"name":"Accent Light","parent":"3aaa8","lock":{"lightness":1,"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"3aaa8":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"c656f":{"val":"rgb(241, 245, 248)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"l":0.96,"s":0.33}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3aaa8":{"val":"rgb(47, 138, 229)","hsl":{"h":210,"s":0.77,"l":0.54,"a":1}},"c656f":{"val":"rgb(243, 246, 249)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"s":0.33,"l":0.96,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-color-0)","hsl":{"h":134,"s":0.99,"l":0.01,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Klik hier om het boek gratis te downloaden
>