jeukende ogen

Jeukende ogen zijn ontzettend vervelend en kunnen meerdere oorzaken hebben. Heb je last van vervelende jeukende ogen dan kunnen de oogleden kunnen bijvoorbeeld opgezwollen, schilferig of rood zijn. Hierdoor kunnen je oogleden tot vervelends aan toe gaan jeuken. Door die jeuk ga je vaak automatisch in je ogen wrijven, daardoor worden de ogen nog roder en dikker. In deze blog brengen wij een aantal voorkomende oorzaken van jeukende ogen in beeld.

Hooikoorts en de weersveranderingen

Het mag algemeen bekend zijn dat wanneer je hooikoorts hebt diegene meestal last heeft van jeukende ogen. Met als gevolg opgezwollen, rode en tranende ogen. Deze hooikoorts klachten zien we de afgelopen jaren steeds vaker, en ze herhalen zich ieder seizoen. Nog een oorzaak is een weersverandering. Waarbij snelle temperatuurwisselingen een belangrijke rol spelen. Wanneer dit het geval is dan heb je vaak last van jeukende, branderige en opgezwollen oogleden.
Contactallergie

Wanneer je een contactallergie hebt dan ben je bijvoorbeeld allergisch voor (sommige) cosmetische producten. Je ogen reageren in dit geval op de stoffen in cosmetica producten waar je ogen overgevoelig voor zijn. Hierdoor kunnen je ogen eveneens gaan jeuken of branderig aanvoelen. Je kunt het beste de cosmetische producten die dit veroorzaken achterwege laten. Ook de oogleden rondom de ogen kunnen hierbij opzwellen.

Ooglid ontsteking

Als je last hebt van een ooglid ontsteking dan zijn jeukende ogen hier meestal een veelvoorkomende bijwerking van. Dit noemt men ook wel blefaritis. Dit type oogaandoening wordt veelal veroorzaakt in de haarzakjes van je wimpers. In dit geval heb je vaak last van zwelling met een etterige afscheiding.

Opgezwollen oogleden nadat je hebt geslapen

Slapen is bewezen effectief als het op gezondheid aankomt. Te lang slapen of juist te kort kan echter wel voor opgezwollen oogleden zorgen. De ogen voelen dan vaak zwaarder aan dan normaal. Ieder mens heeft hier weleens last van gehad.

Eczeem

Een veel voorkomende huidaandoening is eczeem. Wanneer dit rondom je ogen plaats vindt is de kans groot dat dit ervoor zorgt dat je ogen gaan jeuken. Je kunt het hele jaar door last hebben van eczeem en is niet seizoengebonden. Hierbij heb je vaak last van roodheid en opgezwollen oogleden. De ogen kunnen in het vervelendste geval ook gaan tranen.

Wat kun je tegen jeukende ogen doen?

Als je last hebt van jeukende ogen zijn er meerdere mogelijkheden om ze op te lossen. Zeker wanneer je last hebt van bijvoorbeeld schilfers rondom de ogen is het belangrijk om de bron van de bacteriën tegen te gaan. Maak de huid rondom de ogen goed schoon met lauw warm water. Bijvoorbeeld met een warm washandje. Deze kun je op de oogleden leggen om te zorgen voor verlichting. De schilfers worden zacht waardoor je ze makkelijker kunt verwijderen.

Wat vaak onderschat wordt is UV bescherming voor de huid. Ook wanneer de zon niet schijnt is het van groot belang dit wel te doen, zeker als je sneller last heb van jeukende ogen. Bescherm jezelf bijvoorbeeld met een goede dagcrème met een UV factor. De huid rondom je ogen neemt deze op waardoor ze in goede conditie blijven.

Vervelende jeukende ogen 4.67 / 5 (492 votes)