Veel gestelde vragen

Alles wat je wilt weten over brillen.

 • Vragen over ogen

Hoe meet ik mijn PD?

De pupilafstand (PD maat) is de afstand gemeten vanaf het midden van je linker tot je rechter pupil. De PD maat is van groot belang om ervoor te zorgen dat de brillen glazen perfect geslepen kunnen worden. Deze maat staat ook vaak op het bril recept.

Een bril is zo gemaakt dat de afstand tussen beide ogen het optische middelpunt moet zijn. Deze is gelijk aan je PD maat. Deze maat is bij iedereen anders en verschilt met name wanneer je jong bent. Ben je volwassen dan blijft de PD maat hetzelfde. Ook al verandert de sterkte die je nodig hebt om scherp te kunnen zien.

Wanneer je de PD maat niet weet

 1. De PD maat kun je altijd laten opmeten bij een opticiën (hier moet je misschien voor betalen)
 2. Jekunt contact opnemen met deopticiën waar je eerder een bril hebt gekocht of je ogen hebt laten opmeten, die hebben je PD maat zonder twijfel genoteerd.
 3. Zelf je PD maat opmeten.

Zelf de PD maat meten

Je kunt je eigen PD maat zelf gemakkelijk meten. Dit doe je door de afstand tussen het midden van je linker pupil, en het midden van je rechterpupil te meten. Het beste is om iemand anders te vragen om dit met een meetlatje te meten. Het is belangrijk dat je hierbij naar voren kijkt en niet naar diegene die de PD maat opmeet. Je kijkt dus in principe recht door diegene heen. De afstand zal ergens tussen de 50mm en 75mm liggen.

 

Heb ik een bril nodig?

Wanneer je merkt dat je ogen snel vermoeid raken van computeren, autorijden of lezen of je merkt dat je veel inspanning moet verrichten om scherp te kunnen zien is het misschien tijd voor een bril. De meest voorkomende klachten zijn hoofdpijn, wazig zien of droge ogen.

Wanneer je helemaal geen last hebt van je ogen, maar gewoon graag een bril wilt dragen (dat kan echt!) dan kun je ook een bril kopen met brillen glazen zonder sterkte.

Hoe weet ik mijn sterkte?

Als je in het verleden wel eens een oogmeting hebt gedaan dan kan het goed zijn dat je een bril recept of bril pasje hebt gekregen. Hier staat de sterkte op. (Sfeer, S SF of SPH). Ook als je een cilinderafwijking hebt (aangeduid met C of CYL) ook de bijbehorende as (A, As, AX, AXI, AXS of AXIS) staan hierop vermeld.

Daarnaast is het belangrijk dat je de PD maat bij de hand hebt, in het menu hiernaast staat meer over deze PD maat en hoe je deze meet. Beschik je over deze gegevens dan kun je in principe een bril bestellen met glazen op sterkte.

Heb je nog geen bril recept?

Als je niet beschikt over een bril recept dan kun je een willekeurige opticien binnenstappen bij jouw in de buurt. De oogmeting is vaak gratis of er wordt een kleine vergoeding voor gevraagd, denk aan€10,- tot €25,- euro. Wanneer je deze meting hebt laten doen is het belangrijk dat je de volgende informatie tot je beschikking hebt:

 1. Voor beide ogen je sterkte(Sfeer, S, SF of SPH)- en / of de cilinder waarde (C of CYL)
 2. Bij die cilinder waarde hoort een bepaalde as-waarde(A, As, AX, AXI, AXS of AXIS)
 3. De PD maat voor beide ogen

Als je reeds brildragend bent kun je ook altijd de winkel van de opticien binnenstappen om hem te vragen naar de sterkte van jouw ogen. Deze worden per klant opgeslagen.

 

Hoe lees ik het bril recept?

Bij het invullen van je bril recept is het handig om te weten wat de betekenis is van die verschillende waardes.

Sterkte(S/SF/SPH)
Deze waarde wordt uitgedrukt in cijfers waar een + of een - voor staat. De min waarde betekent dat het om een verte bril gaat. De plus waarde komt voor bij de verte en de leesbrillen.

Cilinder(C/CYL)
Wanneer je een cilindersterkte hebt dan ligt dit aan de vorm van je oogbol. Als deze in plaats van rond licht ovaal is geworden dan kun je last hebben van een vertekend zicht. Dit wordt gecorrigeerd door middel van de cilinder in het brillenglas. Voor deze sterkte staat vrijwel altijd een min.

As (A/As/AXI/AXS/AXIS)
Bij de cilinderwaarde hoort per definitie een as waarde. Deze wordt vermeld in graden en heeft een getal tussen de 0 en de 180.

Pupilafstand (PD)
De pupilafstand wordt op een bril recept afgekort als PD. Dit is de afstand tussen het midden van je pupillen. De waarde ligt vrijwel altijd tussen de 50mm en de 75mm. Af en toe meet een opticien het midden van beide pupillen naar het middenstuk van je neusbrug. In dat geval heeft ieder ook een eigen PD. Deze twee getallen kun je bij elkaar optellen, wanneer er twee keer van 32 wordt gesproken, is je PD waarde 64.

De PD maat van mijn kind

Het is als ouder of verzorger gemakkelijk om de PD maat van je kind te meten. Volg simpelweg de onderstaande stappen!

 1. Zorg dat je op ooghoogte van je kind staat en laat hem of haar plaatsnemen op een stoel of tafel en ga er dan (eventueel op de knieën) voor zitten. Zorg ervoor dat hij of zij vooruit kijkt tijdens het meten van de PD maat.
 2. Dek nu het linkeroog af en meet de afstand van het midden van het gezicht met een liniaal tot het punt van het midden van de rechterpupil.
 3. Vervolgens dek je het rechteroog af en meet je op precies dezelfde manier de afstand van het midden van het gezicht tot wederom het midden van zijn of haar linkerpupil.
 4. Herhaal deze stappen minimaal drie keer, zo weet je zeker dat de gemeten afstand correct is.
 5. Noteer deze pupilafstand in millimeters per oog. Wanneer je een bril gaat bestellen kun je aan de hand van deze getallen een leuke kinderbril bestellen.
>