Wintersport is in principe een leuke en gezonde aangelegenheid, maar helaas kent een wintersportvakantie ook minder fijne kanten. Zo loop je natuurlijk het risico om te vallen tijdens het skiën of snowboarden. Maar ook sneeuwblindheid is een gevaar wat tijdens wintersport op de loer ligt.

Vallen tijdens het wintersporten gebeurt en kan je eigenlijk niet voorkomen, maar tegen sneeuwblindheid kan je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen. Om sneeuwblindheid te voorkomen is het dragen van een skibril met bescherming tegen UV-straling essentieel.

Hoe ontstaat het?

Op het moment dat je ogen te veel Ultra Violet (UV) licht gekregen hebben kun je een vorm van hoornvliesontsteking krijgen. Simpel gezegd is dit hetzelfde als wat er met je huid gebeurt als je geen zonnebrandcrème gebruikt. Het UV licht verbrandt als het ware je ogen, waardoor het hoornvlies geïrriteerd raakt. Dit wordt sneeuwblindheid genoemd, echter is dit een misleidende naam want je kan ook sneeuwblindheid oplopen op het water of in een woestijn.

Symptomen sneeuwblindheid

Als je ogen te veel blootgesteld zijn geweest aan UV-licht dan ontstaan tussen een half uur en zes uur de eerste klachten. Je oogleden zwellen en je ogen worden rood. De ergste klachten heb je een halve tot hele dag. De klachten verdwijnen dus relatief snel, gelukkig maar! Op het moment dat je last hebt van sneeuwblindheid is er vrij weinig aan te doen. Oogdruppels helpen wel tegen de pijn, maar hierdoor geneest het niet sneller. De klachten vallen dus redelijk mee, maar wanneer je meerdere malen last krijgt van sneeuwblindheid kun je een oogziekte oplopen. Voorkomen is beter dan genezen, daarom kan je maar betere een goede ski- of zonnebril kopen met UV-beschermende glazen.

Waar op letten bij het kopen van een goede bril?

Als je een bril gaat aanschaffen om sneeuwblindheid te voorkomen dan is het belangrijk om te letten op onderstaande eisen.

  • Gemaakt van onbreekbaar materiaal
  • 100% bescherming tegen UV licht
  • Europese CE markering, van 1 tot 4
  • Bescherming tegen verblinding
  • Dubbele lens om condens te voorkomen
  • Aansluitend op het gezicht, zo voorkomt de bril dat zonlicht rechtstreeks in je ogen kan komen
  • Bescherming tegen schittering