Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

Waterige ogen, of tranende ogen zijn nodig om vuil dat in de ogen komnt te verwijderen. Het is overal het algemeen een natuurlijk proces om smering van de ogen te regelen. Tranen in de ogen zorgen er ook voor dat alle niet natuurlijke stoffen de ogen verlaten. Wanneer dit proces verstoord is kun je spreken van waterige ogen. Dit is niet goed voor de ogen. Waterige of tranende ogen staat ook wel bekend als epiphora, dat betekent letterlijk ‘tranenvloed’. Er zijn allerlei verschillende mogelijke oorzaken die epiphora kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er ook veel behandelmogelijkheden om de sypmtomen tegen te gaan. Waterige ogen zijn in de meeste gevallen ook geen ernstige aandoeining. Het is natuurlijk wel erg vervelend!

Wat veroorzaakt waterige ogen?

Zoals hierboven beschreven zijn er meerdere mogelijkheden die voor waterige ogen zorgen. Het is in veel gevallen een oogprobleem die gerelateerd is aan allerlei verschillende aandoeningen. Zodra je weet wat het probleem is kun je er met de juiste behandeling gelukkig snel vanaf komen. Mogelijke oorzaken van waterige ogen zijn:

  • Conjunctivitis
  • Droge ogen syndroom
  • Verstopt traanbuisjes
  • Leeftijd
  • Irriterende stoffen zoals smog, stof of chemicaliën
  • Allergieën
  • Gezwollen oogleden

De meest voorkomende oorzaak van waterige ogen zijn droge ogen. Dit zorgt er namelijk voor dat de ogen een ‘trigger’ krijgen om traanvocht te produceren. Een (oog) arts zal in de meeste gevallen de juiste diagnose kunnen stellen. Mogelijke oorzaken zijn lachen, gapen, vermoeidheid en braken.

Hoe behandel je waterige ogen?

Als eerst is het belangrijk om de oorzaak te vinden die voor waterige ogen zorgen, dit kan je veel tijd en geld besparen. Kunsttranen kunnen helpen om de ogen te bevochtigen als je droge ogen of branderige ogen hebt. Als je last hebt van jeukende of geïrriteerde ogen kunnen waterige ogen hier een gevolg van zijn. Een (oog) arts zal de oorzaak van tranende ogen vast te stellen door een aantal tests. Denk hierbij aan de Schirmer’s test.

Wanneer je last hebt van oogafscheiding kan dit een symptoom zijn van een geblokkeerde traanbuis of ooglid. Is dit het geval dan moet dit met een medische ingreep verholpen worden. Een operatie zal de klachten verminderen of het oogprobleem geheel verhelpen. Oogleden die een onjuiste positie hebben kunnen ook waterige ogen veroorzaken, hiervoor is tevens een kleine operatieve ingreep mogelijk. Is een infectie de boosdoener dan kan er antibiotica voorgeschreven worden.

Leeftijd kan ook een belangrijke rol spelen in de hoeveelheid traanvocht dat wordt aangemaakt. Het gevolg van ouderdom is negatief als het aankomt op de kwaliteit van het vocht en de hoeveelheid daarvan. In dit geval is er vaker sprake van een onderliggend probleem. Het is in ieder geval verstandig om naarmate je ouder wordt je ogen vaker te laten controleren. Het is daarnaast verstandig de ogen te beschremn. Denk hierbij aan het dragen van een goede zonnebril met UV beschermende glazen.

Jongeren en kinderen hebben over het algemeen ook vaker last van waterige en tranende ogen. Hierbij is het vaak zo dat de traanbuis te smal is, dit probleem lost zich vaak vanzelf op wanneer de traanbuis breder wordt naarmate je ouder wordt.

Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3aaa8":{"name":"Main accent","parent":-1},"c656f":{"name":"Accent Light","parent":"3aaa8","lock":{"lightness":1,"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"3aaa8":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"c656f":{"val":"rgb(241, 245, 248)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"l":0.96,"s":0.33}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3aaa8":{"val":"rgb(47, 138, 229)","hsl":{"h":210,"s":0.77,"l":0.54,"a":1}},"c656f":{"val":"rgb(243, 246, 249)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"s":0.33,"l":0.96,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-color-0)","hsl":{"h":134,"s":0.99,"l":0.01,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Klik hier om het boek gratis te downloaden
>