Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

Een cataract is een vertroebeling van de natuurlijke lens van het oog, die achter de iris en de pupil ligt. Staar is de meest voorkomende oorzaak van visusverlies bij mensen ouder dan 40 jaar en is de belangrijkste oorzaak van blindheid in de wereld. Sterker nog, er zijn wereldwijd meer gevallen van cataract dan in combinatie met glaucoom, maculaire degeneratie en diabetische retinopathie.

Verschillende soorten staar

Een subcapsulaire cataract treedt op aan de achterkant van de lens. Mensen met diabetes of degenen die hoge doses steroïde medicijnen gebruiken, hebben een groter risico op het ontwikkelen van een subcapsulaire cataract.

Een nucleaire cataract vormt zich diep in de centrale zone (kern) van de lens. Nucleaire cataracten worden meestal geassocieerd met veroudering.

Een corticale cataract wordt gekenmerkt door witte, wigachtige opaciteiten die beginnen in de periferie van de lens en zich op een spaakachtige manier naar het midden toe werken. Dit type cataract komt voor in de lenscortex, het deel van de lens dat de centrale kern omringt.

Symptomen van staar

Een cataract begint klein en heeft aanvankelijk weinig effect op uw zicht. Je ziet misschien dat je zicht een beetje vervaagd is, zoals door een troebel stuk glas kijken of een impressionistisch schilderij bekijken.

Een cataract kan licht van de zon of een lamp te helder of fel maken. Of u merkt misschien wanneer u ’s nachts rijdt dat de tegemoetkomende koplampen meer verblinding veroorzaken dan voorheen. Kleuren worden mogelijk niet zo helder weergegeven als voorheen.

Het type cataract dat u heeft, zal precies beïnvloeden welke symptomen u ervaart en hoe snel ze zullen optreden. Wanneer zich eerst een nucleaire cataract ontwikkelt, kan dit een tijdelijke verbetering in uw nabije visie tot gevolg hebben, genaamd “second sight”.

Helaas is de verbeterde visie van korte duur en zal deze verdwijnen naarmate de cataract verergert. Aan de andere kant kan een subcapsulaire cataract geen symptomen veroorzaken totdat het goed ontwikkeld is. Als u denkt dat u een cataract heeft, raadpleeg dan een oogarts voor een onderzoek om zeker te weten te komen.

Wat veroorzaakt staar?

De lens in het oog lijkt veel op een cameralens en richt het licht op het netvlies voor een helder zicht. Het stelt ook de focus van het oog bij en laat ons de dingen duidelijk van dichtbij en veraf zien. De lens is meestal gemaakt van water en eiwit. Het eiwit is op een precieze manier gerangschikt dat de lens vrijhoudt en licht doorlaat.

Maar naarmate we ouder worden, kan een deel van het eiwit samenklonteren en een klein deel van de lens troebel maken. Dit is een cataract, en na verloop van tijd kan het groter worden en meer van de lens vervagen, waardoor het moeilijker te zien is.

Niemand weet zeker waarom de lens van het oog verandert naarmate we ouder worden en staar vormen. Maar onderzoekers over de hele wereld hebben factoren geïdentificeerd die cataract kunnen veroorzaken of die verband houden met de ontwikkeling van cataract. Naast het ouder worden, omvatten cataractrisicofactoren:

 • Ultraviolette straling van zonlicht en andere bronnen
 • suikerziekte
 • hypertensie
 • zwaarlijvigheid
 • Roken
 • Langdurig gebruik van corticosteroïden medicijnen
 • Statinegeneesmiddelen die worden gebruikt om cholesterol te verlagen
 • Vorige oogletsel of -ontsteking
 • Vorige oogchirurgie
 • Hormoonvervangingstherapie
 • Aanzienlijk alcoholgebruik
 • Hoge bijziendheid
 • Familiegeschiedenis

Een theorie van cataractvorming die in het voordeel is, is dat veel cataract veroorzaakt wordt door oxidatieve veranderingen in de menselijke lens. Dit wordt ondersteund door voedingsonderzoeken waaruit blijkt dat groenten en fruit met veel antioxidanten bepaalde soorten staar kunnen voorkomen (zie hieronder).

Hoe voorkom je staar?

Hoewel er veel controverse bestaat over de vraag of cataract kan worden voorkomen, suggereren een aantal studies dat bepaalde voedingsstoffen en voedingssupplementen het risico op cataract kunnen verminderen. Een groot 10-jarig onderzoek onder vrouwelijke gezondheidswerkers wees uit dat hogere inname van vitamine E in de voeding en de carotenoïden luteïne en zeaxanthine uit voedsel en supplementen geassocieerd waren met aanzienlijk minder risico op cataract.

Goede voedselbronnen van vitamine E zijn zonnebloempitten, amandelen en spinazie. Goede bronnen van luteïne en zeaxanthine zijn spinazie, boerenkool en andere groene bladgroenten.

Andere studies hebben aangetoond dat antioxidant vitamines zoals vitamine C en voedingsmiddelen die omega-3-vetzuren bevatten , het risico op cataract kunnen verminderen. Bezoek onze sectie Voeding en ogen om meer te lezen over oogvitaminen en hoe een gezond dieet en goede voeding cataract kunnen helpen voorkomen .

Een andere stap die u kunt nemen om uw risico op cataract te verminderen, is het dragen van een beschermende zonnebril die 100 procent van de UV-stralen van de zon blokkeert wanneer u buiten bent.

De behandeling van staar

Wanneer de symptomen verschijnen, kunt u uw gezichtsvermogen mogelijk een tijdje verbeteren met een nieuwe bril, sterke bifocale lens , vergroting, geschikte verlichting of andere visuele hulpmiddelen. Denk aan een operatie als uw cataract voldoende is gevorderd om uw gezichtsvermogen ernstig te verminderen en uw dagelijks leven te beïnvloeden.

Veel mensen beschouwen slecht zicht als een onvermijdelijk feit van veroudering, maar staaroperatie is een eenvoudige, relatief pijnloze procedure om het gezichtsvermogen te herwinnen. Cataractchirurgie is zeer succesvol in het herstellen van het gezichtsvermogen. In feite is het de meest uitgevoerde operatie in de Verenigde Staten, met meer dan 3 miljoen Amerikanen die jaarlijks staaroperaties ondergaan, volgens PBA.

Negen van de 10 mensen met cataractoperatie krijgen een zeer goed zicht terug, ergens tussen 20/20 en 20/40. Tijdens de operatie zal de chirurg uw bewolkte lens verwijderen en in de meeste gevallen vervangen door een heldere, plastische intraoculaire lens (IOL).

Nieuwe IOL’s worden de hele tijd ontwikkeld om de operatie minder gecompliceerd te maken voor chirurgen en de lenzen helpen patiënten beter. Presbyopie-corrigerende IOL’s helpen u mogelijk om op alle afstanden te zien, niet alleen één. Een ander nieuw type IOL blokkeert zowel ultraviolette als blauwe lichtstralen , waarvan onderzoek aangeeft dat het het netvlies kan beschadigen.

Lees meer op deze website over wat u kunt verwachten als u staaroperaties heeft en hoe u moet omgaan met zeldzame cataractchirurgiecomplicaties .

Ook moeten mannen zich ervan bewust zijn dat bepaalde prostaatgeneesmiddelen tijdens een cataractprocedure intraoperatief floppy iris syndroom (IFIS) kunnen veroorzaken .

Bescherm de ogen na de operatie

In de meeste gevallen heeft u nog steeds een leesbril nodig na een staaroperatie , tenzij u presbyopiecorrigerende IOL’s kiest . U kan ook nodig zijn multifocale brillenglazen te mild resterende corrigeren refractieve fouten evenals presbyopie .

Voor het beste zicht en comfort dat mogelijk is met een bril die is voorgeschreven na een staaroperatie, vraagt ​​u uw opticien om uit te leggen wat de voordelen zijn van antireflectiecoating en meekleurende lenzen.

Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3aaa8":{"name":"Main accent","parent":-1},"c656f":{"name":"Accent Light","parent":"3aaa8","lock":{"lightness":1,"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"3aaa8":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"c656f":{"val":"rgb(241, 245, 248)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"l":0.96,"s":0.33}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3aaa8":{"val":"rgb(47, 138, 229)","hsl":{"h":210,"s":0.77,"l":0.54,"a":1}},"c656f":{"val":"rgb(243, 246, 249)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"s":0.33,"l":0.96,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-color-0)","hsl":{"h":134,"s":0.99,"l":0.01,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Klik hier om het boek gratis te downloaden
>