Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

jeukende ogen

Als je last hebt van jeukende ogen is dit vaak een gevolg van een allergische reactie of allergie van het conjunctiva (dit is het slijmvlies van je oog). De medische term voor conjunctiva is Conjunctivitis. Het staat voor een ontstoken slijm of bindvlies van de ogen.

Wanneer je last ondervind in een bepaald seizoen dan is dit vaak te wijten aan bijvoorbeeld de pollen in de lucht of gras. Bij deze vorm heb je vaak last van hooikoorts, dat is gelukkig goed te behandelen. Je kunt ook last hebben van jeukende ogen in de herfst of winter, dan is de kans groot dat het probleem binnenshuis ligt. Denk aan huidschilfers van huisdieren, tapijt of een schimmel.

Mogelijke oorzaken van jeukende ogen

Er zijn tal van mogelijke oorzaken van jeuk in de ogen. In bijna alle gevallen gaat het om een allergische reactie die irritatie veroorzaakt aan het oppervlak van de ogen, te wijten aan blootstelling aan allergenen. Dit leidt tot de afgifte van histamine, de veroorzaker van jeukende ogen maar ook van waterige of rode ogen.

In de ogen wrijven kun je beter niet doen, door het wrijven gaan de ogen namelijk meer van deze histamine aanmaken, wat resulteert in nog meer jeuk in de ogen. Daarnaast kun je de ogen nog meer beschadigen door erin te wrijven.

Hoe behandel je jeukende ogen?

Naast het feit dat er tal van mogelijke oorzaken zijn van jeukende oorzaken, zijn er wellicht net zoveel mogelijke behandel methodes. Je zou bijvoorbeeld bij de apotheek antihistaminica kunnen kopen, dit zijn oogdruppels. Een voorbeeld hiervan is Claritin.

Er zijn ook oogdruppels verkrijgbaar met antihistaminica en decongestiva. Als je ervoor kiest om naar de huisarts te gaan dan kan hij of zij ook een vergelijkbaar medicijn voorschrijven. Antihistaminica zorgt ervoor dat je geen histamine meer aanmaakt waardoor de jeuk in de ogen vermindert. Decongestiva helpt bij het verminderen van de andere symptomen, zoals roodheid en het brandende gevoel in de ogen. Door deze beide te combineren zorgt het ervoor dat de jeuk in de ogen weg zal gaan.

Helaas is het zoals met bijna alle medicatie dat het kan zorgen voor bijeffecten. Antihistaminica kan bijvoorbeeld slaperigheid en prikkelbaarheid veroorzaken. Gelukkig nemen deze bijwerkingen in het algemeen snel af. Het duurt wel even voordat deze medicatie hun maximale werking bereikt hebben, daarom is het verstandig om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen.

Wanneer je begint met het gebruik van oogdruppels dan moet je er wel rekening mee houden dat deze vaak 4 tot 6 uur werkzaam zijn. Ze verlichten de jeuk gelukkig wel direct zonder bijwerking. Wanneer deze medicatie niet helpt dan kun je altijd bij de huisarts vragen om een ander middel. In ernstige gevallen kun je steroïden oogdruppels overwegen om de oogpijn te verlichten.

Ga je naar de huisarts dan is het goed mogelijk dat hij Allegra of Zyrtec voorschrijft. Deze medicijnen verlichten niet alleen de jeuk in de ogen maar ook irritatie, droogheid en roodheid van de ogen. Deze werken meestal binnen 15 tot 30 minuten en geven dezelfde bijwerkingen als medicijnen met antihistaminica.

Tips tegen jeukende ogen

Hieronder een opsomming met tips die je kunt gebruiken om jeukende ogen te verminderen.

Binnenshuis:

  • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten om allergenen van buiten te verminderen.
  • Probeer huisdieren zoveel mogelijk uit de slaapkamer te houden.
  • Maak luchtkanalen en luchtfilters zo goed mogelijk schoon.
  • Rook niet, met name in kamers met weinig of helemaal geen ventilatie
  • Stofzuig regelmatig.

Buitenshuis:

  • Kijk voordat je naar buiten gaat of er op dat moment niet al teveel pollen in de lucht zijn.
  • Door gewassen kleding zoveel mogelijk in de droger. Als je deze aan een rekje hangt kunnen er allerlei allergenen opkomen.
  • Als je in de tuin gaat werken tref dan voorzorgsmaatregelen door bijvoorbeeld handschoenen en een mond kapje te dragen.
  • Neem een douche als je een tijdje buiten bent geweest om allergenen te verwijderen.

Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3aaa8":{"name":"Main accent","parent":-1},"c656f":{"name":"Accent Light","parent":"3aaa8","lock":{"lightness":1,"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"3aaa8":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"c656f":{"val":"rgb(241, 245, 248)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"l":0.96,"s":0.33}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3aaa8":{"val":"rgb(47, 138, 229)","hsl":{"h":210,"s":0.77,"l":0.54,"a":1}},"c656f":{"val":"rgb(243, 246, 249)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"s":0.33,"l":0.96,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-color-0)","hsl":{"h":134,"s":0.99,"l":0.01,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Klik hier om het boek gratis te downloaden
>