Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

gezwollen oogleden

Gezwollen oogleden zijn per definitie bijzonder vervelend. Jammergenoeg krijgt iedereen er in zijn of haar leven wel eens mee te maken. Schaamte, ongemak en een verminderd zichtvermogen als gevolg. Wanneer er één, of in het vervelendste geval beide oogleden zijn gezwollen zijn er gelukkig een aantal handige tips!

In vrijwel alle gevallen is er sprake van een gevoelige en rode zwelling van het bovenste en/of onderste ooglid. Wanneer je last hebt van gezwollen oogleden is dit meestal een indicatie voor een infectie in of rondom het oog. Deze zwelling gaat in veel gevallen samen met andere ongemakken zoals afscheiding van het oog en tranende ogen. Afhankelijk van hoeveel pijn het doet kun je het beste direct medische hulp zoeken. In bijna alle gevallen is er namelijk sprake van een onderliggend probleem. Het onderliggende probleem wil je natuurlijk zo snel mogelijk vinden en oplossen, zodat je niet snel weer een gezwollen ooglid hebt. Gezwollen oogleden zijn simpelweg onder te verdelen en twee varianten, de pijnlijke en de niet-pijnlijke variant.

Mogelijke oorzaken van gezwollen oogleden

 • Infectie in het oog
  Dit is in vrijwel alle gevallen de boosdoener. Het kan variëren van een gemakkelijk op te lossen bacteriële infectie tot een virusinfectie. Hiervan is de mogelijke oorzaak meestal een allergie of chemicaliën (denk aan oog make-up)
 • Conjunctivitis
  Het beschermende membraan dat langs de oogleden loopt heet het blindvlies, dit gebied kan ontstoken zijn wat zorgt voor gezwollen oogleden, rode ogen en jeukende ogen.
 • Orbital Cellulitis
  Een zeldzame aandoening waarbij er sprake is van een hardnekkige infectie van het weefsel rondom de ogen.
 • Blefaritis
  Dit is een ontsteking van het oog dat in veel gevallen veroorzaakt wordt door een bacteriële infectie of huidaandoening.
 • Styes
  Wordt veroorzaakt door een bacteriële besmetting in de klieren die bijvoorbeeld zweet en olie produceren aan de rand van je wimpers. Dit gaat vaak gepaard met zwelling, roodheid en afscheiding.

Niet-pijnlijke gezwollen oogleden kunnen onder andere worden veroorzaakt door een allergie, zware verkoudheid waarbij de sinussen verstopt raken of contactlenzen die niet schoon zijn. Wanneer je met regelmaat last hebt van gezwollen oogleden dan kan het oplossing voor het probleem vaak gemakkelijker zijn dan je in eerste instantie denkt.

Het zou namelijk heel goed kunnen dat je ergens een allergische reactie op hebt van een product waarmee je bijvoorbeeld je gezicht wast. Parfum, make-up of bijvoorbeeld wasmiddel. Als je dit hebt uitgesloten dan is er mogelijk sprake van een ernstiger probleem. Het zou in dat geval goed kunnen dat je een oogaandoening hebt waardoor zwelling ontstaat.

Symptomen van gezwollen oogleden

Gezwollen oogleden worden in veel gevallen vergezeld door diverse symptomen. Deze kunnen zich voordoen tijdens de zwelling of daarna in de gebieden rondom de ogen en oogleden. Een aantal van deze symptomen kunnen zijn:

 •  Roodheid rondom de ogen
 • Een ontsteking
 • Jeukende ogen
 • Tranende ogen
 • Gezwollen gezicht
 • (Hoge) koorts
 • Het uitvallen van wimpers

De symptomen zijn in veel gevallen minstens net zo vervelend als de gezwollen oogleden zelf. Het is dan ook belangrijk dat je deze symptomen niet aanraakt of plotseling veel in de ogen gaat wrijven. Doe je dit wel dan loop je een vergroot risico om stoffen of andere bacteriën in de ogen te wrijven, die de symptomen vervolgens weer verergeren.

Hoe kun je gezwollen oogleden behandelen?

Wat de beste behandeling is voor gezwollen oogleden is afhankelijk van de ernst en de reden van de zwelling. Wanneer het een pijnlijke aangelegenheid is (wanneer er sprake is van oogpijn) dan is het verstandig zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Voor veel mensen is het een kwestie van het onderliggende probleem uit te zoeken wat het probleem veroorzaakt. In bijna alle gevallen gaat het om een allergische reactie van een product die je gebruikt. Het kan zich ook plotseling voordoen, dan is het verstandig om eerst uit te zoeken wat de mogelijke oorzaak is. Een verandering van bijvoorbeeld mascara zou het probleem al kunnen veroorzaken.

Hoe dan ook, het is belangrijk het gebied zoveel mogelijk met rust te laten door het niet aan te raken of te gaan wrijven in de ogen. Op die manier zullen de klachten alleen maar toenemen. Het is ongeveer hetzelfde als je jeuk hebt en gaat krabben. In eerste instantie lijkt het een verlichting, maar de jeuk zal nadien alleen maar heftiger zijn. Je kunt er wel voor kiezen om koud water op het gezicht toe te brengen om enige verlichting te geven.

Kies je ervoor om medische hulp te zoeken dan zal de arts in de meeste gevallen oogdruppels of een zalf voorschrijven om de zwelling tegen te gaan. De arts zal ook in staat zijn om te bepalen of en welke infectie er aanwezig is die het probleem veroorzaakt. Indien nodig kan het zijn dat hij of zij een antibiotica keur voorschrijft.

Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3aaa8":{"name":"Main accent","parent":-1},"c656f":{"name":"Accent Light","parent":"3aaa8","lock":{"lightness":1,"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"3aaa8":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"c656f":{"val":"rgb(241, 245, 248)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"l":0.96,"s":0.33}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3aaa8":{"val":"rgb(47, 138, 229)","hsl":{"h":210,"s":0.77,"l":0.54,"a":1}},"c656f":{"val":"rgb(243, 246, 249)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"s":0.33,"l":0.96,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-color-0)","hsl":{"h":134,"s":0.99,"l":0.01,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Klik hier om het boek gratis te downloaden
>