Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

Astigmatisme is waarschijnlijk het meest verkeerd begrepen visusprobleem. Maar wat is astigmatisme? Om te beginnen heet het ‘astigmatisme’, niet ‘stigmatisme’. (Je hebt geen “stigmatisme” – je hebt astigmatisme.) Net als bijziendheid en vooruitziendheid is astigmatisme een brekingsfout, wat betekent dat het geen oogziekte of ooggezondheidsprobleem is; het is gewoon een probleem met hoe het oog licht focust.

In een oog met astigmatisme komt licht niet tot één focus op het netvlies om een ​​helder zicht te produceren. In plaats daarvan vinden er meerdere focuspunten plaats, ofwel voor het netvlies of erachter (of beide).

Astigmatisme Symptomen

Astigmatisme zorgt er meestal voor dat het zicht op alle afstanden tot op zekere hoogte wazig of vervormd is. Symptomen van niet-gecorrigeerd astigmatisme zijn vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn, vooral na het lezen of andere langdurige visuele taken. Turen is ook een veel voorkomend symptoom.

Welke oorzaken astigmatisme?

Astigmatisme wordt meestal veroorzaakt door een onregelmatig gevormd hoornvlies . In plaats van dat het hoornvlies een symmetrische ronde vorm heeft (zoals een honkbal), heeft het meer de vorm van een Amerikaans voetbal, waarbij een meridiaan duidelijk meer gebogen is dan de meridiaan er loodrecht op staat.

(Om te begrijpen wat meridianen zijn, denk aan de voorzijde van het oog als het gezicht van een klok.) Een lijn die de 12 en 6 verbindt is één meridiaan, een lijn die de 3 en 9 verbindt is een andere.)

De steilste en vlakste meridianen van een oog met astigmatisme worden de hoofdmeridianen genoemd.

In sommige gevallen wordt astigmatisme veroorzaakt door de vorm van de lens in het oog. Dit wordt lenticulair astigmatisme genoemd, om het te onderscheiden van het meer gebruikelijke corneale astigmatisme.

Verschillende soorten astigmatisme

Er zijn drie primaire typen astigmatisme:

Bijziend astigmatisme. Eén of beide hoofdmeridianen van het oog zijn bijziend. (Als beide meridianen bijziend zijn, zijn ze in verschillende mate bijziend.)
Hyperopisch astigmatisme. Eén of beide hoofdmeridianen zijn verziend. (Als beide verziend zijn, zijn ze in verschillende mate hyperopisch.)
Gemengd astigmatisme. Eén meridiaan is bijziend en de andere is verziend.

Astigmatisme is ook geclassificeerd als normaal of onregelmatig. Bij regulier astigmatisme bevinden de belangrijkste meridianen zich op 90 graden van elkaar (loodrecht op elkaar). Bij onregelmatig astigmatisme staan ​​de hoofdmeridianen niet loodrecht. Het meeste astigmatisme is regulier corneale astigmatisme, waardoor het vooroppervlak van het oog een ovale vorm krijgt.

Onregelmatig astigmatisme kan het gevolg zijn van een oogletsel dat littekens op het hoornvlies heeft veroorzaakt, van bepaalde soorten oogchirurgie of van keratoconus , een ziekte die leidt tot een geleidelijke uitdunning van het hoornvlies.

Hoe vaak komt astigmatisme voor?

Astigmatisme komt vaak vroeg in het leven voor, dus het is belangrijk om een oogonderzoek voor uw kind te plannen om zichtproblemen op school te voorkomen door ongecorrigeerd astigmatisme.

In een recent onderzoek onder 2.523 Amerikaanse kinderen van 5 tot 17 jaar had meer dan 28 procent astigmatisme van 1,0 dioptrie (D) of meer.

Ook waren er significante verschillen in prevalentie van astigmatisme op basis van etniciteit. Aziatische en Latijns-Amerikaanse kinderen hadden de hoogste prevalenties (respectievelijk 33,6 en 36,9 procent), gevolgd door blanken (26,4 procent) en Afro-Amerikanen (20,0 procent).

In een andere studie van meer dan 11.000 brildragers in het Verenigd Koninkrijk (zowel kinderen als volwassenen) had 47,4% astigmatisme van 0,75 D of hoger bij ten minste één oog en had 24,1 procent deze hoeveelheid astigmatisme in beide ogen. De prevalentie van bijziend astigmatisme (31,7 procent) was ongeveer het dubbele van dat van hyperopisch astigmatisme (15,7 procent).

Astigmatisme Test

Astigmatisme wordt gedetecteerd tijdens een routine oogonderzoek met dezelfde instrumenten en technieken die worden gebruikt voor het detecteren van bijziendheid en verziendheid.

Uw oogarts kan de hoeveelheid astigmatisme die u heeft schatten door een licht in uw oog te laten schijnen terwijl u handmatig een reeks lenzen tussen het licht en uw oog introduceert. Deze test wordt retinoscopie genoemd.

Symptomen van astigmatisme zijn onder meer vermoeidheid van de ogen en hoofdpijn, vooral na het lezen.
Hoewel veel oogartsen retinoscopie blijven uitvoeren, is deze handmatige procedure vervangen of aangevuld in veel oogzorgpraktijken met geautomatiseerde instrumenten die een snellere voorafgaande test voor astigmatisme en andere refractieafwijkingen bieden.

Of uw oogonderzoek retinoscopie, een geautomatiseerde breking of beide omvat, uw optometrist of oogarts zal een andere test uitvoeren, een handmatige refractie genaamd, om de resultaten van deze voorlopige astigmatisme-tests te verfijnen.

In een handmatige refractie (ook wel manifeste refractie of subjectieve breking genoemd) plaatst uw oogarts een instrument dat phoropter heet voor uw ogen. De phoropter bevat veel lenzen die één voor één voor uw ogen kunnen worden geïntroduceerd, zodat u ze kunt vergelijken.

Terwijl u door de phoropter kijkt op een ooggrafiek aan het einde van de onderzoekskamer, zal uw oogarts u verschillende lenzen laten zien en u vragen stellen in de trant van: “Met welke van deze twee lenzen de letters op de kaart er helderder uitzien, lens A of lens B? ” Uw antwoorden op deze vragen helpen u bij het bepalen van uw bril .

Astigmatisme Correctiemogelijkheden

Astigmatisme, zoals bijziendheid en verziendheid, kan meestal worden gecorrigeerd met brillen , contactlenzen of refractieve chirurgie .

Astigmatisme

De as van astigmatisme in lenzenvloeistof en contactlens voorschriften beschrijft de locatie van de vlakkere meridiaan van het oog met behulp van de bovenstaande 180 graden rotatieschaal.

Naast het bolvormige lensvermogen dat wordt gebruikt om bijziendheid of vooruitziendheid te corrigeren, heeft astigmatisme een extra “cilinder” lensvermogen nodig om het verschil tussen de krachten van de twee belangrijkste meridianen van het oog te corrigeren.

Dus een brilrecept voor de correctie van bijziend astigmatisme zou er bijvoorbeeld als volgt kunnen uitzien: -2,50 -1,00 x 90.

Het eerste getal (-2,50) is het bolvermogen (in dioptrieën) voor de correctie van bijziendheid in de vlakkere (minder bijziende) hoofdmeridiaan van het oog.
Het tweede getal (-1,00) is het cilindervermogen voor de extra bijziendheidscorrectie die vereist is voor de meer gebogen hoofdmeridiaan. In dit geval is de totale correctie vereist voor deze meridiaan -3,50 D (-2,50 + -1,00 = -3,50 D).
Het derde getal (90) wordt de as van astigmatisme genoemd. Dit is de locatie (in graden) van de vlakkere hoofdmeridiaan, op een 180 graden roterende schaal, waarbij 90 graden de verticale meridiaan van het oog aangeeft, en 180 graden de horizontale meridiaan.
Als u zachte torische contactlenzen draagt voor correctie van astigmatisme, bevat uw recept voor contactlenzen eveneens een bolvermogen, cilindervermogen en asaanduiding.

Gasdoorlatende contactlenzen zijn ook een optie. Omdat deze lenzen stijf zijn en optisch het hoornvlies vervangen als het brekende oppervlak van het oog, kan een cilindervermogen en -as al dan niet nodig zijn, afhankelijk van het type en de ernst van de benodigde astigmatismecorrectie. Hetzelfde geldt voor hybride contactlenzen .

Refractieve chirurgie zoals LASIK kan ook de meeste typen astigmatisme corrigeren. Bespreek met uw oogarts welke procedure voor u het beste is.

Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3aaa8":{"name":"Main accent","parent":-1},"c656f":{"name":"Accent Light","parent":"3aaa8","lock":{"lightness":1,"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"3aaa8":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"c656f":{"val":"rgb(241, 245, 248)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"l":0.96,"s":0.33}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3aaa8":{"val":"rgb(47, 138, 229)","hsl":{"h":210,"s":0.77,"l":0.54,"a":1}},"c656f":{"val":"rgb(243, 246, 249)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"s":0.33,"l":0.96,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-color-0)","hsl":{"h":134,"s":0.99,"l":0.01,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Klik hier om het boek gratis te downloaden
>