Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

Waarom is één pupil groter dan de ander? Bekijk je ogen zorgvuldig in een spiegel. Ziet de ene pupil merkbaar groter of kleiner dan de andere? Als dat zo is, kunt u een anisocorie hebben.

Anisocoria-definitie

Anisocoria (“an-eye-so-CORE-ee-ah”) betekent dat je ongelijke pupillen hebt. Eén pupil kan groter zijn dan normaal ( uitgezet ), of één pupil kan kleiner zijn dan normaal (vernauwd), wat resulteert in pupillen van verschillende grootte.

Oorzaken van Anisocoria

Veel gevallen van milde anisocorie zijn normaal en hebben geen onderliggende pathologie of geschiedenis van trauma. Over het algemeen worden deze gevallen van anisocorie waarbij de ene pupil groter is dan de andere met minder dan 1,0 mm zonder duidelijke oorzaak, eenvoudige anisocorie , goedaardige anisocorie of fysiologische anisocorie genoemd .

In één onderzoek naar de prevalentie van anisocorie fotografeerden onderzoekers de pupillen van 128 normale proefpersonen bij weinig licht gedurende vijf opeenvolgende dagen. Foto’s werden elke dag en ochtend genomen.

anisocoria

Verschillende maten pupillen. Boven: normale pupillen. Midden: Anisocoria met één pupil groter dan normaal. Onder: Anisocorie met één pupil kleiner dan normaal.

Tweeënvijftig van de proefpersonen (41 procent) hadden tijdens deze vijf dagen een anisocorie van 0,4 mm of meer op een of ander moment. Bij een bepaalde fotosessie vertoonde een vrij constant aantal proefpersonen (19 procent) deze hoeveelheid milde anisocorie.

De prevalentie van anisocorie varieerde niet met het tijdstip van de dag of van dag tot dag; het werd ook niet beïnvloed door het geslacht, de leeftijd of de oogkleur van het onderwerp.

Ander onderzoek suggereert ook dat ongeveer 20 procent van de algemene bevolking een milde goedaardige anisocorie heeft. Aanzienlijke anisocoria kunnen echter een aantal oorzaken hebben en sommige kunnen medische problemen zijn. Oorzaken van significante anisocorie (één pupil groter dan de andere met meer dan 1,0 mm) omvatten:

Oog trauma. Lees bijvoorbeeld over de ogen van David Bowie hieronder.
Bepaalde oogmedicijnen. Bijvoorbeeld, pilocarpine oogdruppels die worden gebruikt om glaucoom te behandelen, kunnen ervoor zorgen dat de pupil van het behandelde oog kleiner is dan de andere pupil.
Ontsteking van de iris. Iritis (anterieure uveïtis) kan anisocorie veroorzaken die meestal gepaard gaat met oogpijn.
Adies tonische pupil. Deze goedaardige aandoening (ook Adie’s pupil, tonische pupil of het syndroom van Adie genoemd) veroorzaakt meestal dat een pupil merkbaar groter is dan de andere. De getroffen pupil reageert ook niet op licht. In de meeste gevallen is de oorzaak van Adie’s pupil onbekend. Maar het kan verband houden met oogtrauma’s (waaronder trauma veroorzaakt door gecompliceerde cataractchirurgie ), gebrek aan bloedstroom (ischemie) of een infectie.
Neurologische aandoeningen. Een aantal aandoeningen die de zenuwen in de hersenen of het ruggenmerg schaden, kan anisocorie veroorzaken. Een van de meest significante hiervan is het Horner-syndroom [zie hieronder]. Mensen met aandoeningen aan het zenuwstelsel die anisocorie veroorzaken, hebben vaak ook een hangend ooglid, dubbel zien en / of strabismus . Hersenaandoeningen geassocieerd met anisocorie omvatten beroertes, bloedingen (spontaan of door hoofdletsel) en, minder vaak, bepaalde tumoren of infecties.
Horner’s Syndrome
De drie klassieke symptomen van het Horner-syndroom (soms Horner-syndroom of Horners-syndroom genoemd) zijn:

Ptosis (hangend ooglid)
Miosis (vernauwing van één pupil, veroorzaakt anisocorie)
Gezichtsanhidrose (verlies van zweten rond het aangedane oog)
Horner-syndroom kan ook worden onderscheiden van eenvoudige (goedaardige) anisocorie door hoe snel de pupil verwijdt bij weinig licht. Normale pupillen (inclusief normale pupillen die enigszins ongelijk zijn in grootte) worden binnen vijf seconden nadat de verlichting van de kamer is gedimd, verwijd. Een leerling met het Horner-syndroom heeft meestal 10 tot 20 seconden nodig om uit te zetten bij weinig licht of een verduisterde kamer.

Het Horner-syndroom wordt meestal veroorzaakt door een onderliggend medisch probleem, zoals een beroerte, een tumor of een dwarslaesie. Maar in sommige gevallen is er geen oorzaak te vinden.

Er is geen specifieke behandeling voor het Horner-syndroom, maar als het wordt geassocieerd met een geïdentificeerd medisch probleem, kan de behandeling van die aandoening de symptomen van Horner’s, waaronder anisocorie, verhelpen. Veel mensen geloven dat hij twee verschillend gekleurde ogen had – een aandoening die heterochromie wordt genoemd. Maar de echte reden dat de ogen van David Bowie zo opvallend waren, was anisocorie.

Bowie werd geboren met blauwe ogen. Maar een vuistgevecht met een vriend toen ze tieners waren liet een van zijn ogen permanent uitzetten, waardoor dat oog er veel donkerder uitzag. [Lees meer over de ogen van David Bowie .]

Wat te doen als je Anisocoria hebt

Als u of iemand anders opmerkt dat u één pupil groter dan de andere heeft, raadpleeg dan onmiddellijk uw oogarts – vooral als u een van de volgende zaken heeft:

Hangend ooglid (ptosis)
Dubbel zicht
Verlies van visie
Hoofdpijn of nekpijn
Oogpijn
Recent hoofd- of oogletsel

Als het verschil in pupilgrootte klein is en uw pupillen normaal reageren op tests die uw oogarts uitvoert, hoeft u zich nergens zorgen over te maken. Maar u moet uw ongelijke pupillen laten beoordelen door een oogzorg specialist voordat u aanneemt dat alles in orde is.

Als u een goedaardige anisocorie heeft en de ene pupil groter is dan de andere, vraag dan uw oogarts naar fotochrome lenzen . Deze lenzenvloeistof lenzen worden automatisch donkerder in zonlicht om eventuele lichtgevoeligheid (fotofobie) die u mogelijk ervaart te verminderen.

Meekleurende lenzen beschermen ook uw ogen tegen schadelijke UV-stralen en hoogenergetisch blauw licht – vooral het oog met de grotere pupil als deze niet normaal op licht reageert.

Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3aaa8":{"name":"Main accent","parent":-1},"c656f":{"name":"Accent Light","parent":"3aaa8","lock":{"lightness":1,"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"3aaa8":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"c656f":{"val":"rgb(241, 245, 248)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"l":0.96,"s":0.33}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3aaa8":{"val":"rgb(47, 138, 229)","hsl":{"h":210,"s":0.77,"l":0.54,"a":1}},"c656f":{"val":"rgb(243, 246, 249)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"s":0.33,"l":0.96,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-color-0)","hsl":{"h":134,"s":0.99,"l":0.01,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Klik hier om het boek gratis te downloaden
>