Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

Acanthamoeba-ooginfecties bij dragers van contactlenzen zijn zeldzaam maar ernstig – bijvoorbeeld een Denver-vrouw die het gezichtsvermogen aan één oog verliest nadat ze de amoebe hebben gecontracteerd tijdens het zwemmen – en deze infecties beginnen vaak vanwege een onjuiste lensbehandeling en slechte hygiëne.

acanthamoeba
Gevorderde Acanthamoeba-keratitis kan een witte “ring” veroorzaken om de iris te bedekken, evenals roodheid in het wit van het oog . (Lees ook over conjunctivitis , een andere oorzaak van roodheid van de ogen.)

Als u oogpijn heeft, roodheid van het oog die niet oplost met druppels, wazig zien, lichtgevoeligheid, overmatig scheuren of het gevoel heeft dat er iets in uw oog zit, moet u uw oogarts raadplegen. Indien onbehandeld, zal Acanthamoeba-keratitis leiden tot ernstige pijn en mogelijk verlies van gezichtsvermogen of blindheid. In het geval van de vrouw uit Denver had Stacey Peoples een hoornvliestransplantatie nodig . Ze heeft nu een normaal gezichtsvermogen met een bril, volgens een verhaal van vandaag.

Om Acanthamoeba- keratitis en alle contactlens-gerelateerde ooginfecties te voorkomen, dient u zorgvuldig de instructies voor het verzorgen, hanteren en dragen van de lens te volgen die u van uw oogarts ontvangt.

Wat is Acanthamoeba Keratitis?

Acanthamoeba zijn van nature voorkomende amoeben (kleine eencellige dieren) die vaak worden aangetroffen in waterbronnen, zoals kraanwater, bronwater, zwembaden, bubbelbaden en bodem- en rioleringssystemen. Als deze kleine parasieten het oog infecteren, resulteert Acanthamoeba keratitis.

Voor het eerst gediagnosticeerd in 1973, heeft naar schatting 85 procent van de Amerikaanse gevallen van Acanthamoeba-keratitis invloed op contactlensgebruikers, volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). In de ontwikkelde wereld is de incidentie van Acanthamoeba-keratitis ongeveer één tot 33 gevallen per miljoen dragers van contactlenzen. Die incidentie kan echter toenemen.

Britse onderzoekers van University College London hebben vastgesteld dat de tarieven van Acanthamoeba-keratitis sinds 2011 bijna zijn verdrievoudigd in het zuidoosten van Engeland. Moorfields Eye Hospital, waar gevallen in het zuidoosten van Engeland worden behandeld, noteerde een gemiddelde van 50,3 gevallen van Acanthamoeba keratitis.

Acanthamoeba-uitbraken onder contactlensdragers

In de afgelopen jaren hebben de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en andere onderzoekers sporadische uitbraken van Acanthamoeba-keratitisgevallen onder dragers van contactlenzen opgemerkt.

In 2007 heeft de CDC bijvoorbeeld verschillende gezondheidswaarschuwingen gepubliceerd met betrekking tot Acanthamoeba-keratitis die verband houdt met het gebruik van de contactlensoplossing Complete MoisturePlus, vervaardigd door Abbott Medical Optics (AMO) – voorheen Advanced Medical Optics.

De CDC zei dat een zevenvoudige toename van het risico op het ontwikkelen van Acanthamoeba-keratitis geassocieerd met het gebruik van de contactlensoplossing AMO ertoe bracht om Complete MoisturePlus uit de handel te nemen. De contactlensoplossing zelf was niet besmet, maar het leek ineffectief te zijn bij het voorkomen van Acanthamoeba-keratitis.

De CDC heeft soortgelijke waarschuwingen gegeven met betrekking tot schimmelinfecties in verband met het gebruik van de ReNu With MoistureLoc contactlensoplossing van Bausch + Lomb, die in mei 2006 van de wereldwijde markten werd verwijderd.

In 2011 hebben de CDC en nationale en staatsgezondheidsfunctionarissen ongebruikelijke clusters van gevallen van Acanthamoeba-keratitis onderzocht om gemeenschappelijke risicofactoren te vinden om toekomstige infecties te verminderen. De voorlopige analyse wees uit dat de hygiënepraktijken van contactlenzen een rol speelden maar niet resulteerde in een oproep om de verkoop van contactlenzengerelateerde producten te stoppen.

Welke oorzaken Acanthamoeba Keratitis?

Factoren en activiteiten die het risico op Acanthamoeba keratitis verhogen, zijn onder andere het gebruik van vervuild kraan- of bronwater op contactlenzen, zelfgemaakte oplossingen gebruiken om contacten op te slaan en te reinigen, contactlenzen in een bubbelbad te dragen en te zwemmen of te douchen terwijl u lenzen draagt.

Sommige wetenschappers zijn bovendien van mening dat nieuwe voorschriften van het Amerikaanse Environmental Protection Agency, gericht op het verminderen van kankerverwekkende (potentieel kankerverwekkende) producten zoals ontsmettingsmiddelen in de watervoorziening, mogelijk onbedoeld microbiële risico’s hebben versterkt, waaronder een verhoogde kans op het vinden van Acanthamoeba in watervoorzieningen.

Andere onderzoekers associëren recente stijgingen van contactlens-gerelateerde ooginfecties met de introductie van “no-rub” lensverzorgingssystemen die kunnen resulteren in minder effectieve contactlensreiniging en -desinfectie.

Maar ongeacht de oorzaak van de toename, kan Acanthamoeba gemakkelijk worden gedood, vooral wanneer het oppervlak van de lens tijdens het schoonmaken wordt afgewreven. Uiteindelijk is een goede hygiëne van contactlenzen de beste manier om Acanthamoeba-keratitis te voorkomen.

Hoe weet u of u Acanthamoeba-keratitis heeft?

Symptomen van Acanthamoeba keratitis zijn rode ogen en pijn in de ogen na het verwijderen van uw contactlenzen, evenals scheuren, gevoeligheid voor licht , wazig zien en het gevoel dat er iets in uw oog zit.

Bij dit soort symptomen moet u altijd contact opnemen met uw oogarts. Maar houd er rekening mee dat Acanthamoeba-keratitis in het begin voor uw oogarts vaak moeilijk te diagnosticeren is, omdat de symptomen vergelijkbaar zijn met roze oogklachten en die van andere ooginfecties.

Diagnose van keratitis komt vaak voor wanneer wordt vastgesteld dat de aandoening resistent is tegen antibiotica die wordt gebruikt om andere infecties te behandelen. Een “ringachtige” ulceratie van uw hoornvliesweefsel kan ook voorkomen.

Helaas, als niet onmiddellijk behandeld, kan Acanthamoeba-keratitis permanent verlies van het gezichtsvermogen veroorzaken of een hoornvliestransplantatie vereisen om verloren zicht te herstellen.

Hoe u het risico kunt verminderen om Acanthamoeba-keratitis te krijgen

Er zijn verschillende eenvoudige manieren om de kans op het krijgen van deze gezichtsbedreigende toestand – en in feite elk type contactlens-gerelateerde ooginfectie sterk te verkleinen:

  • Volg de aanbevelingen van uw oogarts met betrekking tot de zorg voor uw contactlenzen. Gebruik alleen producten die hij of zij aanbeveelt.
  • Gebruik nooit kraanwater met uw contactlenzen. De FDA heeft aanbevolen dat contactlenzen niet worden blootgesteld aan water van welke aard dan ook.
  • Niet zwemmen, douchen of een hot tub gebruiken tijdens het dragen van contacten. Als u besluit uw lenzen te dragen tijdens het zwemmen, moet u een luchtdichte zwembril over hen dragen. (Lees over aanvullende strategieën om te zwemmen met contactlenzen .)
  • Geniet elke nacht van uw lenzen in een verse desinfecterende oplossing. Gebruik geen bevochtigingsoplossing of zoutoplossing die niet bedoeld is voor desinfectie.
  • Was altijd je handen voordat je je lenzen aanraakt.
  • Reinig uw contacten altijd onmiddellijk na verwijdering (tenzij u contactlenzen voor eenmalig gebruik draagt die dagelijks worden vervangen). Om uw lenzen te reinigen, wrijft u de lenzen onder een stroom van multifunctionele oplossing – zelfs als u een “no-rub” -oplossing gebruikt – en bewaart u ze in een schone behuizing gevuld met verse (niet “afgewerkte”) multifunctionele of desinfecterende oplossing.
  • Zorg goed voor uw contactlenskoffer
  • Netheid en goede zorg zijn net zo belangrijk voor contactlenskoffers.

Het is belangrijk om uw contactlensdoos onmiddellijk na het verwijderen van uw lenzen uit de behuizing schoon te maken, te spoelen en aan de lucht te drogen. Gooi de oude oplossing weg en wrijf de binnenkant van de wells van de behuizing met schone vingers gedurende ten minste vijf seconden. Vul de behuizing vervolgens met een multifunctionele oplossing of steriele zoutoplossing (geen kraan of flessenwater), gooi deze weg en bewaar de behuizing ondersteboven met de dopjes eraf.

Als extra voorzorgsmaatregel kunt u overwegen om uw lege contactlensdoos eenmaal per week te steriliseren door hem een ​​paar minuten in kokend water onder te dompelen. Veel oogartsen zeggen ook dat u uw contactlensdoos maandelijks of ten minste om de drie maanden moet weggooien en vervangen om besmetting te helpen voorkomen.

Preventie is uw beste verdediging tegen Acanthamoeba keratitis. Gebruik altijd goede hygiëne tijdens het gebruik en onderhoud van contactlenzen. En als u ongewone oogsymptomen opmerkt die op een infectie kunnen wijzen, moet u onmiddellijk uw oogarts raadplegen.

Geen Vieze Brillenglazen meer?

Download tijdelijk gratis het Succesvolle Brillen boek “De meest gemaakte fouten bij het dragen van een bril” en maak vieze glazen verleden tijd.

__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3aaa8":{"name":"Main accent","parent":-1},"c656f":{"name":"Accent Light","parent":"3aaa8","lock":{"lightness":1,"saturation":1}}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default","value":{"colors":{"3aaa8":{"val":"var(--tcb-skin-color-0)"},"c656f":{"val":"rgb(241, 245, 248)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"l":0.96,"s":0.33}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3aaa8":{"val":"rgb(47, 138, 229)","hsl":{"h":210,"s":0.77,"l":0.54,"a":1}},"c656f":{"val":"rgb(243, 246, 249)","hsl_parent_dependency":{"h":209,"s":0.33,"l":0.96,"a":1}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
__CONFIG_colors_palette__{"active_palette":0,"config":{"colors":{"3e1f8":{"name":"Main Accent","parent":-1}},"gradients":[]},"palettes":[{"name":"Default Palette","value":{"colors":{"3e1f8":{"val":"var(--tcb-color-0)","hsl":{"h":134,"s":0.99,"l":0.01,"a":1}}},"gradients":[]},"original":{"colors":{"3e1f8":{"val":"rgb(19, 114, 211)","hsl":{"h":210,"s":0.83,"l":0.45}}},"gradients":[]}}]}__CONFIG_colors_palette__
Klik hier om het boek gratis te downloaden
>