heb ik een bril nodig

Zodra je merkt dat je minder scherp ziet, dit gebeurt vaak heel geleidelijk en vooral langzaam. Maar heb ik een bril nodig? Dat maakt het je niet makkelijker om te herkennen dat je minder goed kunt zien. Des te meer omdat je jouw eigen zicht niet kunt vergelijken met “perfect helder zien”. Vaak is het dus lastig om te bepalen of het tijd is voor een bril of lenzen. In dit artikel noemen we een aantal symptomen die erop wijzen dat het verstandig is om bij een opticien langs te gaan voor een oogmeting.

Onscherp en wazig zien

Wanneer je wazig of onscherp gaat zien is dit voor veel mensen een aanleiding om hun ogen te laten testen door middel van een oogmeting. Wazig zien gaat alleen heel geleidelijk wat het lastig maakt om achteruitgang van de ogen te bepalen. Een oogmeting schept hier gelukkig duidelijkheid in. Een goede graadmeter hierin is dat mensen je op straat eerder herkennen dan andersom. Of wanneer je de blaadjes aan struiken en bomen niet afzonderlijk kunt zien.
Problemen met lezen

Het is vrij bekend dat mensen die een minsterkte hebben moeite hebben met het lezen van een boek, of de ondertiteling van een film. Mensen die een plussterkte hebben houden een boek of krant vaak ver van zich af om de letters goed te kunnen lezen.

Waar iemand die niet scherp ziet ook vaak moeite mee heeft is het lezen of een plek waar de verlichting niet optimaal is. Problemen met lezen, of het nou dichtbij of veraf is leiden vaak tot een verkeerde houding. Je buigt bijvoorbeeld helemaal voorover naar een beeldscherm toe, wat niet goed is voor je rug en nek, of je zit juist helemaal naar achteren om het goed te kunnen lezen. Beide geven in ieder geval aanleiding om een oogmeting uit te laten voeren.

Hoofdpijn

Een veel voorkomende klacht die de opticien hoort zodra er iemand binnenstapt is hoofdpijn. Het niet goed kunnen lezen of zien zorgt voor een bepaalde inspanning om toch goed te kunnen lezen. Zo kan het zijn dat je met jouw ogen knijpt om scherper te kunnen zien. Naast hoofdpijn zijn vermoeide ogen hier ook een gevolg van. Als je last hebt van hoofdpijn, met name na het lezen van een boek, kan het dragen van een bril de oplossing zijn.

Sterkte

Het is lastig om te zeggen vanaf welke sterkte je een bril of lenzen nodig hebt. Dit omdat de één al met een minimale afwijking last kan hebben van hoofdpijn, of dat het zicht hem of haar belemmert in het dagelijks leven. De ander kan met een forse minsterkte klachtenvrij zijn en heeft (nog) geen behoefte aan een bril of lezen. Stap daarom vrijblijvend bij een opticien naar binnen voor een oogmeting. Na afloop kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen of je een bril of lenzen wilt dragen.

Daarnaast wordt er ook vaak gedacht dat de ogen van iemand sneller achteruit gaan als hij of zij een bril of lenzen draagt. Dit is echter een fabeltje! Het kan wel zo zijn dat je na het dragen van een bril het gevoel hebt dat je ogen slechter zijn geworden dan voordat je een bril ging dragen. Dit komt omdat je geconfronteerd wordt met het verschil tussen scherp zien en wazig zien.

Bronvermelding: Pearle
Heb ik een bril nodig? 4.67 / 5 (492 votes)