Kun je de kleine lettertjes van de krant steeds slechter lezen? Of heb je moeite met focussen op de ondertiteling bij een film of serie? Ongeveer zes op de tien Nederlanders draagt een bril of contactlenzen. Hieronder vallen ook de mensen die af en toe een leesbril nodig hebben om beter de krant te kunnen lezen.

Volgens het CBS is dat percentage de laatste jaren aanzienlijk toegenomen: des te hoger de leeftijd, des te meer mensen aan de (lees)bril gaan. Daarom kan het nooit kwaad om je (alvast) even goed in te lezen over de leesbril. Wie weet komt deze bril binnenkort ook bij jou goed van pas. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke weetjes over de leesbril en waarom de keuze voor een dergelijke bril de juiste is wanneer je iedere dag de krant leest.
Feit: na je 40e minder goed de krant  lezen

We beginnen maar direct met een feit dat wellicht niet heel leuk is om te lezen, maar dat wel de waarheid is. Na je 40e kun je minder goed zien; door het verouderingsproces gaan je ogen achteruit. Hierdoor kun je de kleine lettertjes van de krant die je misschien vroeger supergoed kon lezen ineens niet meer heel scherp zien. Wellicht heb je het eens eerder gemerkt met je proefabonnement op een krant, dat je je ogen moet ‘verstellen’ om de kleine lettertjes van het laatste nieuws te kunnen lezen. Dit komt omdat de elasticiteit van je ooglens na je 40e minder wordt. Daardoor heeft je oog meer moeite nodig om scherp te kunnen stellen van dichtbij. Wist je dat bij de meeste 60-plussers de lens helemaal niet meer scherp kan stellen op zo’n korte afstand? Gelukkig kunnen leesbrillen hierbij heel goed helpen om alsnog goed te kunnen lezen.

Wanneer neem je een leesbril?

Bovenstaande betekent natuurlijk niet dat iedere 40-plusser direct aan de leesbril moet om iedere ochtend je krant te kunnen lezen. Je kunt het zelf het beste merken wanneer je ineens minder goed kunt lezen. In het begin merk je dit vooral nadat je al een tijdje aan het lezen bent: worden de letters onscherp na enkele minuten lezen? Of heb je last van hoofdpijn of hele vermoeide ogen? Dan kan het nooit kwaad om eens langs een opticien te gaan om je ogen te laten checken. Dit zijn typische ‘klachten’ die erop kunnen duiden dat je ogen vermoeid raken door het constant scherp proberen te stellen. Grof gezegd: laat je ogen met rust en gun ze een leesbril. Daar worden je ogen blij van, maar heeft uiteindelijk vooral effect op je eigen gemoedstoestand.

Luie ogen door leesbril

Veel mensen denken dat je ogen lui worden wanneer je een leesbril gaat dragen. Dat is ontzettend jammer om te denken, want het is niet waar. Wanneer je een bril nodig hebt, laten je ogen (en je lichaam) dit niet voor niets merken. Vermoeide ogen, branderige ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, last van slechter zien zijn stuk voor stuk klachten die je kunt ervaren wanneer je de koop van een leesbril blijft uitstellen. Je ogen gaan hoe dan ook achteruit als je ouder wordt, of je al wel of niet over een bril beschikt. Het grote verschil met het kiezen voor een leesbril is het feit dat je zelf een stuk lichter kunt leven wanneer je weer beter een krant kunt lezen.

Goedkope leesbrillen vs. dure leesbrillen

In veel winkels kun je terecht voor een goedkope leesbril. Dergelijke brilletjes zijn ideaal voor tijdens het boodschappen doen of tijdens het koken wanneer je even snel iets moet lezen in een kookboek. Heb je echter een leesbril nodig voor je werk of voor het lezen van de dagelijkse krant? Dan is het aan te raden om niet voor de goedkope varianten uit de winkels te gaan. Laat je ogen in dat geval even opmeten door een expert, omdat de meeste mensen een al dan niet klein verschil hebben tussen beide ogen. Naarmate je de bril vaak moet gebruiken, zul je zien dat het alsnog uiteindelijk klachten met zich mee gaat brengen omdat de bril niet op de juiste sterkte is.

Wanneer moet je een leesbril vervangen?

Zoals we hierboven beschreven worden je ogen slechter naarmate je ouder wordt, ook wanneer je een (lees)bril op hebt. De meeste mensen hebben gemiddeld genomen drie jaar een leesbril. Daarna is het tijd om de bril te vervangen met een nieuwe leesbril, omdat de waarde van je ogen anders kan zijn. Na je 65e is er enige stabilisatie te zien in de achteruitgang. Dat betekent dat je ogen op een gegeven moment stabiel blijven en je dus niet na de zoveel jaar een nieuwe (lees)bril hoeft, tenzij je natuurlijk een nieuw montuur wilt. Wil jij dus zorgeloos kunnen genieten van je abonnement op de krant? Laat dan zeker je ogen eens checken en wie weet kun je binnenkort een stuk fijner lezen.